
Foto: Glenn A. Sagstad
EU har besluttet å forby åtte røykaromaer som brukes i matproduksjon, da de kan være helseskadelige. Forbudet gjelder også i Norge med en overgangsperiode frem til 2026 og 2029 for enkelte produkter.
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har vurdert at aromaene potensielt kan skade DNA-molekyler. Mattilsynet bekrefter at forbudet vil gjelde i hele EØS, inkludert Norge.
Påvirker pølser, bacon og pålegg
Røykaroma brukes ofte for å gi røyksmak til ulike matvarer, særlig kjøttprodukter. Ifølge Nortura benyttes aromaene i pølser, bacon og enkelte pålegg.
– Vi bruker røykaroma i flere produkter, blant annet Gildes Stjernebacon, skinnfri kjøttpølse og grillpølser sier kommunikasjonsrådgiver Marthine Petersen i Nortura.
Forbudet vil dermed kreve endringer i produksjonsmetoder og Nortura jobber allerede med å fase ut bruken.

Omstilling i matindustrien
Mattilsynet opplyser at røykaromaene også brukes i andre produkter som fisk, ost, supper, chips og enkelte drikkevarer. EU har derfor innført en overgangsperiode på opptil fem år for å gi næringen tid til omstilling.
– Det krever store endringer for matprodusenter over hele Europa, forklarer Mattilsynet.
Ingen akutt helserisiko
Selv om forbudet skyldes helsebekymringer, understreker Mattilsynet at det ikke er nødvendig med spesielle forholdsregler frem til forbudet trer i kraft.
– EFSA bruker de sterkeste scenarioene i sine beregninger og anbefaler ikke at forbrukere begrenser inntaket, så lenge kostholdet er variert.