top of page
Glenn Sagstad

Får du hjelp til snøryddinga? Husk arbeidsmiljøloven.


SØRG FOR SIKKER MOKING: Alt arbeid over to meter skal sikrast. FOTO: Arbeidstilsynet


Mye snø i store delar av landet tvinger mange opp på taket for å måke. Husk at du blir reine som arbeidsgiver og har ansvar for forsvarlig sikring, dersom du betaler noen du kjenner for å gjøre jobben for deg.


Når snøen laver ned, er det mange privatpersonar som betaler andre for å måke for seg. For eldre eller menneske med rørslevanskar, for eksempel, kan det være hensiktsmessig å betale noen for å gjøre den tunge jobben.


Men hvem er det egentleg som har ansvaret om nabo guten som er hyrt inn for å måke, skader seg under arbeidet?


Arbeidsgiver har ansvaret for å fårebygge ulykker


For alle typer arbeid er det arbeidsgiveren som har ansvaret for å fårebygge at ulykker skjer. Om du som privatperson hyrer inn noen, er det du som er arbeidsgiver.


– Det er du som huseier som er oppdragsgiver i denne samenhengen. Dersom du hyrer inn en ungdom til å måke taket ditt, framfor en profesjonell aktør, så vil du som privatperson stå ansvarlig, opplyser Bård Hjorth, som er seksjonsleder i Arbeidstilsynet.


– En skal tenke nøye på at en tar på seg et stort ansvar. I værste fall skader personen seg stygt, og en kan bli gjort personlig erstatningsansvarlig, seier han.


Du blir fratatt ansvaret når du leier inn eit firma til å gjøre jobben.

– Leier du inn privatpersoner, ligger HMS-ansvaret på deg som huseier, men gir du jobben til eit firma, så har du fritatt deg for ansvaret, seier Hjorth.


Alt arbeid over to meter skal sikres


Alt arbeid over to meter skal sikres. I utgangspunktet skal en sette opp stillas når en jobber på tak, men det er vanskelig når det gjelder snømåking. Personleg sikring i form av sele kan være tilstrekkeleg på arbeid under fire timar.


– Arbeidsmiljøloven er klar på det – arbeids mannskapet skal være sikret når di jobber i høgden. Hva man velger å gjøre som privatperson, er ikkje regulert av loven, og mange måker nok tak uten å være sikret. Ingen ungdom skal opp på tak uten sikring. Det gjelder for så vidt alle. Det er anbefalinga min, seier Hjorth.


Husk

  • Arbeidsgiver har ansvar for å fårebygge ulykker.

  • Sørg for å kartlegge arbeidsoperasjoner, vurdere risiko og gjennomføre tiltak.

  • Ha særlig oppsyn til unge arbeidstakarar.

Lag og organisasjonar har arbeidsgivaransvar for frivillige


Noen ganger er det slik at lag og organisasjonar tar på seg oppgaver som måking av tak. Lag og organisasjonar må være klar over at di har eit arbeidsgivaransvar for di som utfører jobben.


For alle typar arbeid er det arbeidsgiveren som har ansvaret for å førebygge at ulykker skjer. Arbeidsgiveren må vurdere risikoen ved snørydding på den aktuelle bygningen. Det handler helt enkelt om å kartlegge hvilke farer som kan oppstå, hvor sannsynelig det er at det skjer, og hvilke konsekvenser dette kan få. Deretter må arbeidsgivaren finne ut hvordan man kan forhindre farer, og kva man skal gjøre om uhellet er ute.


Mye frivillig arbeid blir utført av barn og unge. Vær klar over at det er viktig å ta hensyn til at unge arbeidstakere er mer utsette for skader og ulykker. Sørg derfor for ekstra god opplæring og informasjon.

10 views
bottom of page