
Hermetikk hører hjemme i de private beredskapslagrene. Men hvilken type skal man velge?Foto: Anne-May Johansen, Nofima Nofima
I en stadig mer uforutsigbar verden ønsker norske myndigheter at folk skal være bedre forberedt på kriser og krig. Stortinget skal i mai behandle Totalberedskapsmeldingen, som legger føringer for nasjonal beredskap. En del av planen er at hver husholdning skal ha et eget lager av mat og nødvendigheter for å klare seg i minst én uke. Da er hermetikk et naturlig valg – men hvor lenge holder den egentlig?
Når man skal bygge opp et beredskapslager er holdbarhet et viktig spørsmål. Mange velger hermetikk fordi den tåler lagring over tid, men varer den virkelig evig? Og er det forskjell på hermetikk i metallbokser, kartong eller glass?
Forskningssjef Morten Sivertsvik ved Nofima, ekspert på matkonservering slår fast at hermetikk er en av de sikreste måtene å bevare mat på.
– Hovedpoenget med hermetikk er at den er kommersielt steril. Det betyr at den ikke inneholder bakterier som kan gjøre maten farlig uansett emballasje. Mat som hermetiseres varmebehandles ved 121 grader celsius i minst ett minutt, noe som sikrer at den kan lagres i romtemperatur i lang tid forklarer han.
Hermetikk har «best før», men ikke nødvendigvis «dårlig etter»
Mange tror at mat må kastes når «best før»-datoen har passert, men dette gjelder ikke for hermetikk.
– «Best før» betyr ofte «også god etter» – og ikke minst «ikke farlig etter». Maten kan få endret smak og utseende over tid men den er fortsatt trygg å spise, sier Sivertsvik.
Derimot må man være oppmerksom på produkter merket med «Brukes innen» eller «Siste forbruksdag», da disse kan utvikle skadelige bakterier etter utløpsdatoen.
METALL, GLASS ELLER KARTONG – HVA ER BEST FOR LANGTIDSLAGRING?
Hermetikk finnes i ulike typer emballasje, men hvilken er mest holdbar?
– Vi har ikke gjennomført vitenskapelige sammenligninger mellom hermetikk i metallbokser og kartong, men vi vet at metallemballasje er helt lystett og oksygentett. Kartong består av flere beskyttende lag, inkludert et tynt aluminiumssjikt, men det skal ikke mer enn et lite hull til før maten kan bli misfarget forklarer Sivertsvik.
Hans konklusjon er tydelig:
– Hvis maten skal lagres over tid er metallemballasje det beste alternativet. Hermetikkbokser er fullstendig tette, mens alternativer i glass, plast og kartong aldri kan gi samme beskyttelse, sier han.
Plastemballasje har vist seg å være spesielt sårbar for lyspåvirkning. Tester utført med steriliserbar plast viste at holdbarheten måtte begrenses til seks til tolv måneder, da lyset førte til misfarging av innholdet. Tomatprodukter er særlig utsatt.
ET VELFUNGERENDE MATLAGER KREVER ROTASJON
Hvis metall er det beste valget, hvorfor brukes det ikke mer?
– Matindustrien må forholde seg til effektiv transport og butikkhyller med begrenset plass. Runde hermetikkbokser er ikke like praktiske som firkantede kartonger, og når produkter i kartong kan selges med en høyere kilopris som et «miljøvennlig» alternativ, blir valget enkelt for produsentene, sier Sivertsvik.
Selv har han spist hermetikk som var over 50 år gammel – uten problemer. Likevel anbefaler han ikke å stole på uendelig holdbarhet.
– En viss utskifting av matlageret er lurt. Spis opp mat som nærmer seg utløpsdato, og erstatt den med nye produkter. En enkel rotasjonsplan gjør at du alltid har ferske forsyninger – samtidig som du slipper matsvinn, avslutter han.