top of page
Glenn Sagstad

Korpus feirer 30 år med stor jubileumsforestilling på Gjøvik


Foto: Alexander Bryntesen


Et kulturtilbud som har vært en fast del av Gjøvik i over 30 år, skal feires med brask og bram 1. oktober. Korpus en gruppe som tilbyr musikk, dans og teater til mennesker med bistandsbehov, har hatt en stor betydning for deltakerne siden oppstarten i 1994.


Et tilbud som startet med reformen

Bakgrunnen for Korpus kan spores tilbake til 1990-tallet og avviklingen av institusjoner i Norge. Da brukere av institusjonene flyttet hjem til sine respektive kommuner oppsto et behov for fritidstilbud. På Gjøvik ble det raskt klart at musikk var noe mange ønsket seg. Dermed ble Korpus stiftet av Ola Narten Svendsen i samarbeid med lokale pårørende, blant annet Berit Amstrup. Selv om Amstrup har gått bort, deltar hennes datter fortsatt aktivt i koret.


Fra musikk til teater og dans

Gjennom årene har Korpus utvidet sitt repertoar. Det som startet som et musikktilbud har nå utviklet seg til en bredere scenegruppe med teater og dans på programmet. Under ledelse av internasjonale instruktører som Paco Walskaar og Mario fra Spania, har gruppen fått en sterk tilknytning til både teater og bevegelse.


"Det er ikke alle som ønsker å synge, og derfor har vi tilbudt dans og teater også," sier Svendsen. Teaterdelen av Korpus har spesielt vokst under instruktør Nina Andersbakken som forklarer at teaterformen de benytter er nonverbal. "Vi bruker kroppsspråk og uttrykk så det er ikke nødvendig med verbalt språk for å spille teater. Dette har gjort prosjektet internasjonalt og inkluderende."


Kunst og musikk på jubileumskvelden

Jubileumsforestillingen 1. oktober i Gjøvikhallen blir en festkveld med både musikk, teater og kunst. Foruten de faste instruktørene i Korpus, som blant annet inkluderer Ingvild Nagell Dahl og pianisten Katrine Spinal fra Nicaragua, har også en kunstutstilling blitt organisert. Denne ledes av Anna Østberg og Helga Feste Hunter, som har jobbet med deltakerne for å skape visuelle uttrykk som skal stilles ut under jubileet.


Det er ikke bare deltakerne fra Gjøvik som tar del i Korpus. Koret har tiltrukket seg deltagere fra hele distriktet inkludert Nordre, Søndre, Vestre og Østre Toten. Dette har gjort Korpus til en regional institusjon som fremmer fellesskap og kulturell deltagelse for mennesker med bistandsbehov.


Nerver og spenning før forestillingen

Med bare dager igjen til jubileumsforestillingen er det spenning i luften blant både deltakere og instruktører. "Det er alltid litt nerver før en forestilling," innrømmer Svendsen. "Men samtidig er det en fryd å jobbe med denne gjengen, og vi gleder oss alle sammen."

Deltaker Guro Torkehagen Skumsrud, som skal opptre både i danse- og teaterdelen av forestillingen, sier at hun gleder seg stort til å stå på scenen. "Jeg håper det kommer mange i publikum," sier hun med et smil.


Et uunnværlig frivillig apparat

Korpus kunne ikke fungert uten støtten fra et stort apparat av frivillige, som hver uke bidrar til å holde hjulene i gang. "De frivillige er uunnværlige," sier Svendsen. "Uten dem ville ikke dette vært mulig."



2 views

Comments


bottom of page