Paul Ravlo minnes Friluftlivsfestivalen. Foto: Odd Arild Larsen
Nå har det gått 30 år siden Friluftsfestivalen på Raufoss var et stort høydepunkt som samlet folk i sentrum med liv og røre og utdelingen av den prestisjefylte Norske Friluftslivsprisen.
Vi skrur tiden tilbake og mimrer om den spede begynnelsen og de største øyeblikkene sammen med tidligere kultursjef Paul Ravlum.
Festivalen som ble arrangert første gang i 1994 og var et resultat av et felles initiativ fra flere aktører med Ravlum som en av de sentrale pådriverne.
Det hele startet med prosjektet "Aktive Raufoss" som fungerte som en forløper til friluftslivsfestivalen. Med mål om å skape flere arrangementer for publikum med fokus på natur og friluftsliv kom ideen om en festival på banen. På den tiden ble det også etablert kontakt med NRK-profilen Hans Christian Alsvik samt daværende fylkesmann Knut Korsæth. Sammen jobbet de for å få mer liv i Raufoss sentrum.
Hvorfor Raufoss?
Historisk sett har Vestre Toten hvor Raufoss ligger vært kjent for sin sterke tilknytning til friluftsliv. Kommunen har hatt en av Norges høyeste andeler av innbyggere med jegerlisenser og friluftslivet har alltid stått sentralt. Direktør Lunde en sentral figur i Raufoss' industrihistorie var også en ivrig friluftsentusiast og tilrettelegger for at arbeiderne skulle kunne nyte naturen rundt Raufoss på slutten av 1800-tallet.
Festivalens Betydning
Friluftsfestivalen startet i det små med noen få aktiviteter men vokste raskt i omfang. Etter hvert strakte den seg over 1 uker og inkluderte konkurranser, foredrag, og arrangementer for barn og unge. Festivalen fikk nasjonal oppmerksomhet, spesielt med Den Norske Friluftslivsprisen som ble utdelt til kjente personligheter. Et høydepunkt var i år 2000 da dronning Sonja besøkte festivalen og mottok prisen for hennes innsats for friluftslivet.
Festivalens mål var å fremme det enkle friluftslivet, med lite fokus på kostbart utstyr. Dette sto i kontrast til dagens "utstyrshysteri", hvor mange opplever at friluftsliv krever store investeringer. Paul Ravlo understreker at festivalen ønsket å vise at naturopplevelser kunne være tilgjengelige for alle uten høye kostnader.
Politisk Uenighet og Nedleggelse
Til tross for festivalens suksess møtte den motstand fra det politiske miljøet. Mangel på politisk enighet og vilje til å markedsføre festivalen førte til at den til slutt ble lagt ned. Mange mente at kommunen ikke gjorde nok for å sikre festivalens videre drift og Ravlo er enig i denne kritikken.
Han påpeker at festivalen var et viktig verktøy for å gi barn og unge positive fritidstilbud og at nedleggelsen kan ha hatt negative konsekvenser.
"I dag ser vi en økning i både kriminalitet og rusmisbruk. Festivalen kunne ha vært et viktig forebyggende tiltak," sier han.