top of page

Raufoss-industrien vokser: – En spennende, men krevende tid


Leder av Fellesforbundet på Raufoss, Bjørn Sigurd Svingen foto: Odd Arild Larsen


Vi satte oss ned med Bjørn Sigurd Svingen, leder i Fellesforbundet avdeling 23 på Raufoss, for å snakke om den store ekspansjonen ved Nammo. Med 700 nye ansatte på vei inn, står industrien overfor både muligheter og utfordringer.


Det er en travel tid i industriparken på Raufoss. Med en økende etterspørsel etter ammunisjon til Ukraina og NATO-land, planlegger Nammo en massiv utvidelse. Det betyr nye arbeidsplasser, men også en kamp om kompetanse, kraft og gode løsninger for framtiden.


– Det er et litt dystert bakteppe, men samtidig er det viktig at vi får muligheten til å styrke og utvikle industrien her, sier Bjørn Sigurd Svingen.


Han vet at veksten ikke bare handler om flere ansatte. Industrien må også tenke nytt om rekruttering, opplæring og organisering.


– Det er kamp om arbeidskraften og det er egentlig en gledelig situasjon. Bedrifter konkurrerer om våre medlemmer og det er noe vi ser positivt på. Samtidig må vi finne nye måter å sikre kompetanse på, sier han.


BEKYMRING FOR STRAFFETOLL OG HANDEL

Samtidig som Nammo rigger seg for vekst er det uro i verdensøkonomien. USA har innført straffetoll på europeiske varer og konsekvensene kan merkes også på Raufoss.


– Vi er bekymret for hvordan dette vil slå ut. Når USA setter opp tollmurene, kan det påvirke leveranser fra Europa og gi ringvirkninger for oss, forklarer Svingen.


Men han er likevel optimist. Kanskje kan markedet i Europa kompensere for det som tapes i USA?

– Jeg tror vi må ha litt is i magen. Regjeringen jobber med handelsrelasjoner, og vi får håpe at Norge slipper unna de verste konsekvensene, sier han.


KRAFTUTFORDRINGER OG PRIORITERINGER

Industriparken på Raufoss vokser og nå utvides området nordover for å møte økt etterspørsel. Men det er én ting som bekymrer Svingen mer enn noe annet: krafttilgangen.

– Vi mener forsvarsindustrien må prioriteres når det gjelder strøm. Det kan ikke være sånn at datalagringssentre går foran industriarbeidsplasser, sier han.


Han peker på at industriparken har gjort store grep for å spare energi, men at dette ikke nødvendigvis gir dem noen fordeler i dagens system.


– Vi må kunne prioritere kraft til arbeidsplasser, spesielt når det handler om forsvar og beredskap, sier han bestemt.


LØNNSFORHANDLINGER OG FORDELING AV VERDIER

Samtidig pågår det lønnsforhandlinger i Oslo. Resultatet vil ha mye å si for industrien på Raufoss.


– Vi støtter fullt ut LO sitt krav om økt reallønnsvekst, særlig for de med lavest lønn. Når industrien går godt må de ansatte få sin del av verdiskapningen sier han.


Han viser til at lønnsandelen har gått ned de siste årene, mens utbytte til eierne har økt.

– Det er ingen grunn til at den utviklingen skal fortsette. Når vi forhandler sentralt, handler det om AS Norge ikke bare enkeltbedrifter understreker han.


SPIONASJE OG SIKKERHET – EN NY VIRKELIGHET

Mot slutten av samtalen kommer vi inn på et tema som stadig oftere diskuteres i industrien: sikkerhet.


– Spionasje og sabotasje er noe vi må ta på alvor. Det er et tema som ikke har vørt aktuelt siden den kalde krigen, men vi ser at det igjen er aktuelt, sier han.


Likevel mener han det er viktig å beholde roen.

– Man skal ikke gå rundt og mistenke folk uten grunn. Men ser man noe uvanlig, kan det være greit å varsle myndighetene, sier han.


For industrien på Raufoss går spennende tider i møte. En ny bølge av vekst er på vei, men den kommer ikke uten utfordringer.

bottom of page