top of page

Vestre Toten sier et enstemmig nei til vindkraft



Det ble stående applaus og tårer i øyekroken da kommunestyret i Vestre Toten torsdag sa et klart nei til vindkraft. Over 200 mennesker møtte opp for å følge møtet, så mange at flere titalls måtte følge den historiske kvelden fra foajeen. Kommunestyret svarte med et enstemmig prinsippvedtak: Ingen store vindturbiner i kommunens natur- og utmarksområder.


Full sal og folk i kø: – Dette betydde noe

Det var sjelden kost på rådhuset i Vestre Toten denne torsdagen. Over 200 personer tok turen for å vise hva de mente om saken. Kommunestyresalen sprakk nesten i sømmene og over 100 mennesker måtte følge debatten ute i foajeen.


– Jeg ble rett og slett rørt. Vi følte oss aldri alene i denne kampen, sier Tore Jutulrud fra Eina Grunneierlag.


det var trangt om plassen i foajeen da avgjørelsen om vindmøller i Vestre Toten skulle tas. Foto: Glenn A. Sagstad


En lettelse etter lang kamp

Motstanden mot vindkraftutbygging i Eina-området har bygget seg opp over tid. Både Eina Bondelag og Eina Grunneierlag har vært i front. For dem ble torsdagens vedtak en etterlengtet lettelse.


– Det har vært en tung prosess. Dette startet bak ryggen vår – på vår egen eiendom. Det har vært brutalt. Nå håper vi det er over, sier Jutulrud.


Han påpekte også risikoen for naturtap og truede vannkilder.

– Dette området omfatter blant annet Skjelbreia, som er vannkilden til Vestre Toten. Skal vi virkelig ofre drikkevannet vårt for dette?


Politikerne samlet: Naturen trumfet

Leder i Vestre Toten Arbeiderparti Henning Karlsen var tydelig på hvorfor partiet landet på et nei:

– Dette handler om å vurdere behov opp mot konsekvens. Det er ikke noe stort kraftbehov her som forsvarer slike inngrep. Derfor falt valget ganske naturlig, sier han.


Foto: Glenn A. Sagstad


Han la vekt på at kommunen har lyttet til alle parter, både utbyggere, næringsliv og innbyggere – før beslutningen ble tatt.


– Det viktigste vi har lært, er hvor mye det krever å stå i slike prosesser. Men når vedtaket er enstemmig, vet vi at vi har landet noe som står seg.


Testad: – Et mareritt i 15 måneder

Senterpartiets Helge Testad holdt ikke tilbake etter vedtaket:

– Dette har vært et mareritt for oss som bor på bygda. Skal vi bygge på Eina? Skal vi ikke? Nå har vi fått et rungende nei – det er en enorm lettelse.


Han trekker frem muligheter for energisparing som et smartere grep:

– Industriparken har begynt å se på fjernvarme og det er gledelig. SINTEF sier at vi kan spare 13 terawattimer innen 2030 hvis vi bare kommer i gang med tiltak som etterisolering og varmepumper.


Foto: Glenn A. Sagstad.


Samarbeid på tvers – og støtte utenfra

Både Jutulrud og Erlend Åmlie fra Eina Bondelag understreket hvor mye den lokale støtten har betydd.


– Det har vært en voldsom mobilisering. Vi har ikke bare hatt støtte herfra, men også fra Søndre Land, Gran og Hadeland. Dette er en sak som har samlet hele regionen, sa Åmlie.

Per Halmrast fra Søndre Land Grunneierlag var også til stede og han kalte vedtaket "en veldig klok avgjørelse".


Et vedtak med kraft og retning

Selv om prinsippvedtaket ikke automatisk stopper alle framtidige planer, sender det et kraftfullt signal – både til eventuelle utbyggere og til arealplanen kommunen nå skal revidere.

– Det er vanskelig å komme med planinitiativ når hele kommunestyret er så tydelig, sier Jutulrud.


Foto: Glenn A. Sagstad


Marthe Marie Flenes Ulven var Eina Bygde-ungdomslags representant på raufoss torsdag kveld. hun syntes det var ett viktig stanpunkt som var tatt for hennes generasjon og de som etter henne. Foto: Glenn A. Sagstad

bottom of page